De wijze waarop we organisaties inrichten zorgt er steeds meer voor dat bestaande werkzaamheden verdwijnen en nieuwe ontstaan. De veranderingen in de organisaties zijn al lang van tevoren zichtbaar en daarom ook geen verrassing. Althans niet voor diegene die openstaat voor de signalen. Klanten nemen steeds meer werk over van hun dienstverleners (klinkt wellicht vreemd maar denk er maar even over na). Veel werk wordt gerobotiseerd, we zijn nog maar net begonnen!
Dat dit effect heeft op een verschuiving van werkzaamheden staat buiten kijf. Helaas komt het nog te vaak voor dat medewerkers dit niet zien of soms niet willen zien (mogelijk vluchtgedrag). Dit laatste kan ook worden beïnvloed door een verouderde financiele afkoopregeling waarbij het initiatief nemen door de werknemer ongunstig is.
Ik geef hier kort 4 redenen waarom ‘willen’ beter is dan ‘moeten’ bij het vinden van een volgende stap in je carrière.
‘Willen’ komt van binnenuit en zorgt voor een positievere grondslag. Dit zorgt weer voor andere woorden en dus taal die je gebruikt in het verwoorden van je wensen en je kunnen. Ervaring leert dat gesprekken die je voert daardoor beter verlopen omdat het enerzijds meer positiviteit bevat en je gesprekspartner beter begrijpt wat jouw behoeftes zijn in een next step. Er gaan gewoonweg ook meer deuren voor je open!
Op basis van voorgaande kom je meer in contact met je onbewuste en kun je veel beter een next step vinden die aansluit op je competenties. Kunst is nog wel dat je die competenties goed kunt verwoorden buiten de je bekende jargon om. Kom je vanuit de financiële dienstverlening dan is dit vaak nog wel een hele tour. 😊
‘Moeten’ is een negatief geladen term. Men ervaart snel een bepaalde druk bij het moeten. Nu kan druk tot een zekere hoogte positief zijn, echter bij het vinden van een next step is deze over het algemeen negatief. Je stapt te snel ergens in, bijvoorbeeld door je behoefte aan zekerheid. Wanneer je nog even mag tot aan je pensioen dan is het jammer dat je dit moment van het komen tot een nieuwe baan niet beter hebt gebruikt.
Het ‘moeten’ vinden een next step doe je vaak niet alleen. Het vinden van je next step is echter wel iets wat je zonder je oude collega’s wilt doen. De afgelopen jaren zijn veel headhunters en werving & selectie organisaties overstelpt met golven van baanzoekenden die min of meer vergelijkbaar zijn. Wanneer jij overtuigt bent dat je uniek bent is het zaak dat je niet als onderdeel van een hele horde wordt gezien.
Maar hoe kom je bij ‘willen’ uit als je al op ‘moeten’ afstevent op dit moment? Het zou kunnen starten bij de herkenning en erkenning van het verschil tussen ‘willen’ en ‘moeten’.
Olav Eerkes is tot 2016 jarenlang werkzaam geweest in de bancaire wereld als directeur-bestuurder. Dat deed hij reeds op een niet bancaire wijze. Sinds 2008 coacht hij mensen in het bereiken van hun next step. Sinds 2016 doet hij dat vanuit een zelf opgerichte organisatie Meridío, dat ‘delen’ betekent. In Meridío hebben zich een tiental professionals verbonden met als doel het coachen en begeleiden van individuen, teams en tijdelijke opdrachten binnen organisaties.
De mens staat hierbij altijd voorop.